Houstone máme problém

 První víkend. Natěšeni na práci, ale taky na odpočinek mimo město, jsme jako první smontovali zahradní stůl a dali si první oběd a kafe venku. Měla jsem v plánu vyčistit kuchyň, záchod a koupelnu, ale venku bylo tak krásně, že by byl hřích trávit čas uvnitř domu. A tak jsme se pustili do úklidu dvora a průjezdu. Ten se za chvíli stal takovým malým sběrným dvorem, protože všechen materiál poctivě třídíme. Jak se ale vyklidilo i z průjezdu, získali jsme krásný prostor ve stínu pod vysokou střechou, kam jsme pak přenesli i zahradní nábytek. Stavbu pergoly tak můžeme s klidem odložit. 


Když nepočítám "přílepek" (přístavbu k domu) s plechovou střechou, máme na dvoře čtyři stavby: 

- plechovou garáž, kde dřív prý parkovala Avia, dnes je tam harampádí všeho druhu

garáž neboli "plechárna" a vpravo od ní je zarostlá stodola


- stodolu, z velké části porostlou břečťanovým monstrem a kolem dokola keři a stromky, takže z venku není stavba ani moc vidět a už vůbec ne poznat, v jakém je stavu

stodola

- domeček s králíkárnama a chlívkem, kterému navzdory neutěšenému vzhledu říkám něžně "včelínek", protože chceme chovat včely a tuto stavbičku proměnit na zpracovnu medu

- sklep, ke kterému jsme se zatím skrz keře nedostali, ale ve kterém dřív bývala ledárna - uchovával se tam led, který byl potřeba v řeznictví, které prý bývalo kdysi dávno v části našeho domu



A právě do sklepa jsem se zatoužila podívat. Naštěstí přijela návštěva s mačetou - kakurou a ke sklepu jsme se prosekali. Má 2 patra - spodní je 2 m pod zemí, ale má 3 m na výšku, takže někde okolo metru nad zemí je na betonový sklep nastavěno ještě jedno horní patro. Až opravíme schody do spodního sklepa, ze kterých se časem stala klouzačka, budeme přemýšlet, co s vrškem. Střecha vypadá nic moc. 

sklep

Jako vrcholný bod víkendu bych ovšem označila zjištění, že budeme muset řešit stav stodoly dřív, než stav samotného domu. Zašli jsme se totiž podívat k sousedům, jak naše stavby vypadají z jejich strany a bohužel ze stodoly k nim padají tašky ze střechy - ty, které ještě nepohltilo břečťanové monstrum a zadní část stodoly se jaksi naklání směrem do sousedova dvora. S předchozím majitelem se prý bohužel nedalo na opravě domluvit, tak to došlo do tohoto stavu. Stodola bude velké téma a rozepíšu se o něm v některém dalším příspěvku. Velmi stojím o její záchranu. 
stodola ze sousedovy strany 


Stejně tak se jistě ještě rozepíšu o boji s vlhkostí v domě. Věčné téma, kterým jsme mysleli, že se nebudeme muset zabývat. Alespoň tak to vypadalo v dubnu, při obhlídce domu. Stačilo ale deštivé jaro a léto a je to tu. Houstone máme problém. 

A ještě třešnička na dortu - né že bychom o ní nevěděli, ale vedle stodoly jsme našli kadibudku. Bohužel plnou. Ale bez jámy nebo vnitřní nádoby. Prostě všechna ho... jsou v tom prostoru pod záchodovým prkýnkem. To chceš. 



Komentáře

  1. Ona vás ta pergola dožene, myslím si. Ale neznám přesně ty propozice. Přeci jenom sedět někde, co slouží primárně jako "sklad", tak to se člověku moc nechce. Pokud se vám nechce do stavby svépomocí, tak si kupte zahradní altán dřevěný. Nestojí to svět a je to vlastně jenom taková skládačka, kterou akorát smontujete. ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Bylo to pro mě dříve nemyslitelné že bych nechodila s konví na zahradu zalévat bylinky a čerstvou trávu, ale od té doby co jsem viděla že místní mají zavlažování na každém rohu tak jsem toho měla už dost. Já jsem tak ráda že jsme to pořídili.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky